Keer terug

De mooiste dorpen van de Ariège

De mooiste dorpen van de Ariège

Mirepoix

Hartelijk, gastvrij en kleurrijk, zo wordt u in het charmante vestingplaatsje Mirepoix in de Ariège ontvangen. De mooie bastide Mirepoix ligt in de streek Pays des Pyrénées Cathare, dat het label « Pays d’Art et d’Histoire » draagt. Een bezoek aan Mirepoix in de Ariège, op slechts 45 minuten rijden van camping l'Arize, is in elk seizoen de moeite waard! Laat u verleiden door het dorpsplein van Mirepoix met zijn vakwerkhuizenen zijn cafés en winkeltjesonder de oude gewelven. Stelt u zich eens voor....de eiken pilaren zijn meer dan 800 jaar oud.

De maangdagmarkt biedt lokale en biologische producten onder de oude markthal van het dorp. 

Als u toch in de buurt bent, brengt u natuurlijk ook een bezoekje aan het Château de Lagarde en de bijzondere kerk van Vals, die half in de rotsen is gebouwd. Om vervolgens een frisse duik te nemen in het meer van Montbel...

Saint-Lizier

Saint-Lizier ligt boven Saint-Girons op een kleine heuvel in de Salat-vallei en wordt bewaakt door het indrukwekkende 14e-eeuwse Palais des Evêques, met uitzicht op de besneeuwde bergtoppen van de Pyreneeën.

Deze oude Gallo-Romeinse stad, bisdom uit de 6eeeuw, staat geclassificeerd als een van de mooiste dorpen van Frankrijk.

Bezienswaardigheden:

De kerk van Saint-Lizier en zijn 11e eeuwse fresco's, de romaanse kloostergang die aan de kerk grenst, de apotheek uit de 18e eeuw, de schatkamer Trésor des Evèques du Couserans, de kasseienstraatjes (geplaveid met verticaal geplaatste keien)en de oude vakwerkhuizen.

Seix

Dit typische bergdorpje uit de Ariège ligt onder de rook van het "Château du Roy", een kleine burcht uit de 16e eeuw. De rivier Salat stroomt dwars door het dorp.

Tourtouse

Klein slaperig plaatsje in de Volvestre-streek, omgeven door een idyllisch heuvellandschap. Hier ontwaart u de ruïne van een donjon, werpgaten enverbindingsmuren, schietgaten en een stadspoort.Fraaie overblijfselen die ons eraan herinneren dat Tourtouse ooit een glorietijd gekendheeft. Onder het toenmalige bewindstond Tourtouse bekend als de "streek van de bisschoppen van Couserans" toen de prins-bisschop Bruno de Ruade een vleugel van het oude kasteel en de kerk lietherbouwen op de plaats van de vroegere kapel. 

Saint-Martin-d'Oydes

Dit kleine plaatsje met ongeveer 300 inwoners is een van de weinige dorpen die in een cirkel rond de kerk zijn gebouwd.Zo konden de inwoners zich in de middeleeuwen beter verdedigen. Een gracht, die nu gedempt is, vormde een buitenste verdedigingslinie en als er gevaar dreigde, diende de vierkante toren van de kerk als laatste schuilplaats voor de inwoners. Saint-Martin-d’Oydes ligt midden in de heuvels van Terrefort bij Pamiers. 

Camon

Dit vestingplaatsje behoort tot de mooiste dorpen van Frankrijk en vleit zich dicht tegen zijn abdij-kasteel aan. Van hieraf heeft u mooi uitzicht op hetweelderige heuvellandschap van de Hers-vallei, waar vroeger wijn werd verbouwd. Camon wordt ook wel het « dorp van de honderd rozenstruiken » genoemd,vanwegede vele rozenstruiken die de straten en gevels van het dorp opfleuren.

Le Carla-Bayle

Le Carla-Bayle is een oude citadel die in de 14eeeuw door Gaston Phoebus werd versterkt. Het vredige plaatsje ligtals een balkontegen een heuvel aan en biedt een fraai uitzicht op de Pyreneeën.

Het dorp bruist van de artistieke bedrijvigheid.

Aan de voet van de bastide Carla-Bayle, bevindt zich een 11 ha groot zwemmeer. Hier loopt tevens een mountainbike- en wandelpad.

Ayet-et-Bethmale

Dit natuurstenen dorpje, gebouwd tegen eenheuvel valt meteen op door zijn pittoreske leistenen daken. Het overziet de vallei van Bethmale waar tradities, folklore, kaas en klompen in ere worden gehouden.

Mooie kerk uit de 14eeeuw met eenkarakteristieke klokkentoren.

Zeer fraaie aanrijroute via de Col de la Core.

Tijdens de afdaling kunt u een korte stop maken bij het meer van Bethmale. Er is een pad rond het meer en er zijn picknicktafels.

Neem contact op
4-sterren camping

4-sterren camping

In hartje Ariège

Neem contact op